STUDIU NAȚIONAL: 7 din 10 români consideră că Pilonul II trebuie menținut în arhitectura sistemului de pensii

  • 51% dintre români nu reușesc să pună deloc bani deoparte, în general, și cu atât mai puțin pentru momentul pensionării;
  • Pe fondul unui nivel precar al economisirii, majoritatea covârșitoare românilor (71%) consideră că este necesară menținerea Pilonului II;

La 11 ani de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, românii au încredere în Pilonul II, își cunosc drepturile și sunt conștienți că toate contribuțiile lor contează pentru dezvoltarea economiei. Datele reies din primul studiu sociologic național care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, de către compania de cercetare ISRA CENTER*.

7 din 10 români știu că banii din Pilonul II sunt proprietatea lor

86% dintre români știu de existența Pilonului II – arată studiul citat – și cunosc în mare măsură drepturile lor de participanți la Pilonul II. Dintre aceștia, 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

Românii au încredere în administratorii fondurilor de pensii private

Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor. Participanții la Pilonul II sunt mulțumiți de interacțiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive:

  • înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu
  • administratorii le oferă regulat informații referitoare la situația Pilonului II
  • contribuțiile acumulate sunt permanent reinvestite
  • riscul de faliment este scăzut
  • serviciul de suport clienți este foarte bun

„Ne bucurăm că la 11 ani de activitate, românii ne consideră un partener de încredere, că își cunosc în mare parte drepturile și sunt conștienți că ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate în conturile individuale. Pilonul II, apărut pe fondul tendințelor demografice negative, s-a dovedit un succes, asigurând deja o sursă diversificată de venituri pentru români, la pensie. Vom continua să comunicăm cu publicul și să informăm cu privire beneficiile pe care Pilonul II le aduce atât societății, cât și economiei???, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.

Economisirea, mai mult la nivel aspirațional

Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor. Temerea vine pe un fond precar de economisire. 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.

Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la plata pensiilor pentru generațiile viitoare.

În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).

„Pentru cei mai mulți dintre români, grija zilei de mâine se referă, la propriu, la ziua de mâine, și nu la economisire pe termen lung, cu atât mai puțin pentru momentul pensionării. Dar este din ce în ce mai evident faptul că românii au trecut dintr-o stare de pasivitate într-o stare de vigilență și de asumare activă a rolului de cetățean. Sunt mai atenți la drepturile pe care le au și la deciziile macro care au ecou în viața de zi cu zi???, a declarat Vasilica Andronic, sociolog, ISRA Center.

Pilonul II administrează active nete în valoare de 10 miliarde de euro

Pilonul II avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanți și active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească. Potrivit estimarilor APAPR, peste 1,5 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul individual de Pilon II. Randamentul mediu anualizat generat de fondurile de pensii private obligatorii de la lansare până în prezent a fost de  8,43%, conform calculelor APAPR.


Despre APAPR

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România este o organizație profesională, neguvernamentală, apolitică, independentă, nonprofit, creată pentru a proteja interesele, a promova și a dezvolta colaborarea și cooperarea în domeniul fondurilor de pensii private din România. APAPR are 13 membri (10 administratori de fonduri de pensii private și 3 bănci depozitare) și o reprezentativitate de 100% pe piața pensiilor private. APAPR este afiliată la federația europeană de profil, PensionsEurope.


Contacte presă:

Cristina Lica, Communication Consultant, Rogalski Damaschin PR, cristina.lica@rogalski.ro, 0740.051.749

Mihai Bobocea, Purtator de Cuvânt, APAPR, mihai.bobocea@gmail.com, 0726.737.725

Sus